Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een pakket?

Voor het maken van een webshop zijn verschillende software pakketten voor handen. Elk pakket heeft zijn eigen voor- en nadelen en de keuze is mede afhankelijk van de eisen die je stelt aan de webwinkel. In het artikel onderaan worden twee vormen van webwinkel software onderscheiden en beschreven.

Open source software

Open source software is software dat gratis via het internet beschikbaar is en de code redelijk toegankelijk is. Bij open source software heb je de licentie om zowel gebruiker als ontwikkelaar te zijn. Hierdoor kun je de software van de webshop zelf aanpassen. Hiervoor heb je wel de nodige technische kennis nodig om hiermee goed aan de slag te kunnen. Beschik je niet over deze kennis dan is het verstandig om een programmeur te zoeken die de bouw van de webwinkel op zich neemt.

Nadeel

Een nadeel van open source software is dat de eigenaar van de webshop zelf moet zorgen voor updates, wanneer dat wordt gevraagd. Daarnaast moet men apart betalen voor de hosting van de webshop. Voordat je daadwerkelijk online te vinden bent, kost het de nodige tijd en moeite. Beschik je over onvoldoende technische kennis en expertise, dan is de kans groot dat je een programmeur moet inschakelen.

Voorbeelden van open source software aanbieders zijn Magento, nopCommerce en CC-Card. Voor een uitgebreide beschrijving van deze aanbieders is op het internet veel informatie te vinden.

Software as a Service (SaaS)

Bij een platform van Software as a Service, dat in het vervolg wordt afgekort tot SaaS, moet je per maand een vast bedrag betalen. Voor dit bedrag heb je de beschikking over de webshop, met daarbij inbegrepen de hosting, support en updates. Het voordeel is dat men snel kan starten met de webwinkel, maar ook dat het mogelijk is om de software eerst te testen. Mocht het niet bevallen dan is het mogelijk om te wisselen van software.

Geen technische kennis van webshop software

Er is weinig tot geen technische kennis vereist. Een ander voordeel van deze software is dat er automatisch koppelingen met betaalsystemen zijn inbegrepen in de software. Deze koppeling geldt ook grotendeels voor marketingtools. Hierdoor kan het bedrijf achter de webshop zich voornamelijk richten op de verkoop en het verkoopproces van de producten. Een laatste voordeel dat vaak wordt genoemd is dat updates worden verzorgd door de aanbieder van de software. Dit bespaart veel tijd en ook geld.

Conclusie

Voor startende eigenaren van een webshop is een SaaS-oplossing een goede keus. Door de lage opstartkosten is het allereerst een aantrekkelijke keus. Daarnaast is er geen technische kennis noodzakelijk om de webshop op te bouwen en wordt de onderhoud van de software van de webshop vanzelf bij gehouden. Hierdoor kun je als eigenaar je volledig richten op de verkoop van de producten. De Open Source software kost aanmerkelijk meer en vergt daarentegen ook nog eens enige technische kennis voor de opbouw van de webshop.

Gebruik de filters om de webshop software te vinden die het beste bij jou past. Lees hier onze tips om een succesvol webshop te beginnen.